Látnivalók

Nézz körbe!

Az oldalon megtalálod az összes programlehetőséged, amit Tihany kínál. Nézz körbe és válogasd ki azokat a látnivalókat, nevezetességeket, túralehetőségeket, amiket meg szeretnél nézni!

"Írd fel" magadnak!

A választott programokat lehetőséged van „felírni” magadnak. Mindössze annyit kell tenned, hogy a választott programnál rákattintasz a „felírom magamnak” gombra!

Irány a gyűjtemény!

Ha kiválasztottad a programjaid, nincs más dolgod, mint a „Gyűjtemény” menüpontra kattintani. Itt megtalálasz minden olyan programot, amiket korábban felírtál magadnak! Lehetőség van kinyomtatni a programokat, de akár el is küldheted magadnak e-mailben.

Pisky sétány

Pisky sétány

A 16. században élt Pisky István várkapitányról kapta nevét a Pisky sétány, ahol egy könnyű séta alkalmával gyönyörű panoráma nyílik a magyar tengerre és a Balatonra mélyen behatoló ívelt alakú kikötőre.

Tihany főtere – Mádl Ferenc tér

Tihany főtere – Mádl Ferenc tér

Tihany főtere a Művelődési ház, a Posta épülete és a Panoptikum által határolt terület, mely 2012-ben felújításon ment keresztül a Tihanyi Legenda Projekt részeként.

Kálvária

Kálvária

A Tihanyi Kálvária Jézus Krisztus kínszenvedését és keresztútját jelképező, feliratos és bronz domborműves kőből készült állomásai, melyet 1926-ban kezdték építeni közadakozásból.

Csúcs-hegy

Csúcs-hegy

A tihanyi Csúcs-hegy egyike a heves utóvulkáni tevékenység hatására kialakult gejzírkúpoknak.

Szarkádi-erdő

Szarkádi-erdő

A félsziget peremének hegyeit nagyrészt erdő borítja, ezek legszebbje a délnyugati oldalon fekvő Szarkádi-erdő.

Kiserdő-tető

Kiserdő-tető

A félsziget központi részén, a Külső- és a Belső-tó között emelkedő kalderaperem-maradvány.

Óvár

Óvár

A félszigetet keleti oldalról határoló markáns gerinc, a Balaton felé néző festői bazalttufa-alakzatokkal, tetején fut végig a Balaton-környék legszebb vaskori földsánc-maradványa.

Nyereg-hegy

Nyereg-hegy

A Nyereg-hegy a Csúcs-hegyet az Apáti-heggyel összekötő keskeny, sziklás gerinc, melyről csodálatos panoráma nyílik a Balaton-felvidék, a Balaton déli medencéje és a Bozsai-öböl felé.

Apáti-hegy

Apáti-hegy

Az Apáti-hegy a kalderaperemnek a Külső-tóhoz legközelebb eső egysége. Északi oldalán látható a helyreállított Apáti-templomrom, jelezve az egykori Apáti település helyét. Az Apáti-hegy a félsziget egyik legértékesebb élőhelye.

Nyársas-hegy

Nyársas-hegy

Ha egy rejtett pihenő helyét keresünk, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környékre, egy kisebb túrával elérhetjük, csak meg kell találnunk a fő utcáról induló kitaposott ösvényt.

Ürgék a Belső-tónál

Ürgék a Belső-tónál

A Belső-tónál különleges lehetőségünk van megfigyelni ezeket az aranyos, ma már fokozottan védett rágcsálókat a természetes környezetükben.

Őrtorony kilátó

Őrtorony kilátó

A kilátó a félsziget közepén, az északi kaldera peremén, az őslevendulás melletti tisztáson, az egykori rómia őrtorony mintájára épült a Külső-tótól nyugatra az Apáti-hegyen.

Szürkemarhák a Belső-tónál

Szürkemarhák a Belső-tónál

A Belső-tó déli oldalán figyelmesek lehetünk egy elkerített részre. Itt találhatunk egy szürkemarha gulyát, melyet természetvédelmi céllal telepítettek be, ezzel is új színt hozva a környék élővilágába.

Külső-tó

Külső-tó

A Külső-tó lényegében a félszigetet létrehozó ősi vulkán krátere, mely azóta feltöltődött és elmocsarasodott, jelenleg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Sajnos nem látogatható, azonban a környékbeli magaslatokról kiválóan megfigyelhető.

Belső-tó

Belső-tó

A Belső-tó minden pontjáról csodás a panoráma, emellett nyáron a csónakázási lehetőség miatt, a többi évszakban pedig a táj és a nyugalom miatt is érdemes nagy sétákat tenni a környéken.

Levendula mező

Levendula mező

A levendula mező a Tihanyi-félszigeten terül el, melyet Bitter Gyula telepített az 1920-as évek közepén, Franciaországból hozott magokkal.

Aranyház Gejzírmező

Aranyház Gejzírmező

A Belső-tótól 10 perc kényelmes sétával és egy kis mászással érhetjük el és csodálkozhatunk rá a gejzírmezőre, mely mintegy hárommillió évvel ezelőtt, a földtörténeti negyedidőszakban keletkezett.

Szélmarta sziklák

Szélmarta sziklák

A Tihanyi-félszigeten a hajdani vulkáni működés következtében több különleges sziklaképződmény maradt fenn, ezek egyike a Szélmarta sziklák a Kiserdő-tetőn.

Ciprián-forrás

Ciprián-forrás

Tihany egyetlen látható forrása  az Óvár-hegy keleti oldalán található, közel a Barátlakásokhoz.