Érdekességek, legendák

Nézz körbe!

Az oldalon megtalálod az összes programlehetőséged, amit Tihany kínál. Nézz körbe és válogasd ki azokat a látnivalókat, nevezetességeket, túralehetőségeket, amiket meg szeretnél nézni!

"Írd fel" magadnak!

A választott programokat lehetőséged van „felírni” magadnak. Mindössze annyit kell tenned, hogy a választott programnál rákattintasz a „felírom magamnak” gombra!

Irány a gyűjtemény!

Ha kiválasztottad a programjaid, nincs más dolgod, mint a „Gyűjtemény” menüpontra kattintani. Itt megtalálasz minden olyan programot, amiket korábban felírtál magadnak! Lehetőség van kinyomtatni a programokat, de akár el is küldheted magadnak e-mailben.

Lavender Tihany

Lavender Tihany

Megismerhetik a levendula tihanyi történetét, a levendula lepárló működését (látvány lepárlás időjárás és levendula szüret függvényében) és betekintést nyerhetnék látványlaborunkba, ahol a tihanyi natúrkozmetikumok készülnek.

Hol a legmélyebb a magyar tenger?

Hol a legmélyebb a magyar tenger?

A Balaton 77 kilométer hosszú, legnagyobb szélessége 12,7 kilométer Balatonvilágos és Balatonalmádi között, míg a legkeskenyebb Tihanynál, ahol mindössze 1,5 kilométer széles, de hol a legmélyebb?

Levendula szüret

Levendula szüret

A Levendula a Tihanyi-félsziget szimbóluma. A Tihanyi levendulás, a Tihanyi-félszigeten elterülő, Magyarország első ipari célú nagy levendulaültetvénye, melynek köszönhetően a levendula napjainkra meghatározó szimbóluma lett, mind Tihanynak mind a félszigetnek.

András király és a kecskeköröm legendája

András király és a kecskeköröm legendája

Történt egyszer réges-régen, II. András királyunk idejében, hogy kiürült a kincstár. Hiába nézett ládái legmélyére a király, hiába keresett a kincstárnok a titkos rejtekhelyeken, bizony minden kongott az ürességtől.

A Visszhang és a Kecskeköröm legendája

A Visszhang és a Kecskeköröm legendája

A legenda a csodálatos tündérlányról (Tihany) és a vizek urának (Balatonnak) egyetlen fiáról szól. A lány minden nap lement a tóhoz kecskéivel, ahol csodaszép hangon énekelt. A fiú nem tudott ellenállni és minden nap kiemelkedett a vízből és hallgatta a leányt.

Tihanyi látott hal

Tihanyi látott hal

A Tihanyi látott hal a település történetének egyik központi eleme. A Balaton halállományának egyik legízletesebb darabja a garda, mely ősszel a lehűlő vízben csapatokba (tihanyi halásznyelven bandákba) verődik. Ezek a bandák a téli időszakokat elvermelve, a mély vízben vészelik át.