A levendula mező a Tihanyi-félszigeten terül el, melyet Bitter Gyula telepített az 1920-as évek közepén, Franciaországból hozott magokkal. Az ország területén ez volt az első nagy ipari telepítésű levendulaültetvény. Addig Magyarországon csak a középkori kolostorkertekből volt ismert a levendula. Köszönhetően az éghajlati adottságoknak, a Tihanyban aratott levendula világhírűvé vált, illóolaj tartalma magasabb, mint a Franciaországban termesztetté. Az 1960-as évektől a levendulás fokozatos pusztulásnak indult, nagy részét beszántották és szőlőt telepítettek helyére, a megmaradt 20 hektár pedig művelés hiányában elvadult. 1986-ban aztán újraindult a levendula termesztése, és napjainkban már közel harminc hektáron művelik a félszigeten.

Cím

Tihany, Levendula u. 36. 

Megközelítés

Több levendulást is találhatunk a szigeten. A 71-es főútról lefordulva pár perc alatt elérhetjük az egyiket, de találhatunk továbbiakat a Belső-tó közelében, és az Őrtorony kilátónál is.

Korosztály

3+, 4+, 12+, családos program

}

Időtartam

egész napos program

Hasonló programok

Lavender Tihany

Lavender Tihany

Megismerhetik a levendula tihanyi történetét, a levendula lepárló működését (látvány lepárlás időjárás és levendula szüret függvényében) és betekintést nyerhetnék látványlaborunkba, ahol a tihanyi natúrkozmetikumok készülnek.

Paprikaház

Paprikaház

A Tihanyi Paprikaház az Apátság lábánál található, ahol a fűszerpaprika feldolgozásának hagyománya ismerhető meg.

Tihanyi Levendula ház – Látogatóközpont

Tihanyi Levendula ház – Látogatóközpont

A Tihanyi Levendula ház a Tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, ennek emblematikus kultúráját, a levendulatermesztést mutatja be. Interaktív kiállítást láthatunk a Tihanyi-félsziget kialakulásáról és a levendula termesztéséről. itt gyakorlatilag mindent meg lehet tudni a félszigetről.