A tihanyi Csúcs-hegy egyike a heves utóvulkáni tevékenység hatására kialakult gejzírkúpoknak. A forráskúp és a feltörő forró víz vájta kürtő ma is szépen látható a félsziget legmagasabb pontján (235 m). A bazalttufára települt gejzirit “sapka” ellenállt a hegyet lepusztító erőknek, így alakult ki a jelenlegi érdekes forma. A kúpszerűen kiemelkedő sziklák lemezes hidrokvarcitból, kovás mészkőből és tömeges gejziritből állnak. A nyugati oldalán található a Csúcs-hegyi-forrásbarlang. A tihanyi Csúcs-hegyről páratlan látvány nyílik a falura, a Belső-tóra és a Külső-tóra is. A hegy déli oldalán található a Bittera Gyula által a 20-as években telepített őslevendulás is, mely még ma is impozáns látványt és illatot áraszt virágzáskor.

Cím

Tihany

Megközelítés

Sajkodról egy meredek út vezet fel. A Belső-tótól a zöld jelzést követve juthatunk fel.

Korosztály

12+, páros program

}

Időtartam

egész napos program

Hasonló programok

Lavender Tihany

Lavender Tihany

Megismerhetik a levendula tihanyi történetét, a levendula lepárló működését (látvány lepárlás időjárás és levendula szüret függvényében) és betekintést nyerhetnék látványlaborunkba, ahol a tihanyi natúrkozmetikumok készülnek.

Paprikaház

Paprikaház

A Tihanyi Paprikaház az Apátság lábánál található, ahol a fűszerpaprika feldolgozásának hagyománya ismerhető meg.

Tihanyi Levendula ház – Látogatóközpont

Tihanyi Levendula ház – Látogatóközpont

A Tihanyi Levendula ház a Tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, ennek emblematikus kultúráját, a levendulatermesztést mutatja be. Interaktív kiállítást láthatunk a Tihanyi-félsziget kialakulásáról és a levendula termesztéséről. itt gyakorlatilag mindent meg lehet tudni a félszigetről.