A Belső-tónál különleges lehetőségünk van megfigyelni ezeket az aranyos, ma már fokozottan védett rágcsálókat a természetes környezetükben. Az ürgéket a XX. század közepe során fokozatosan kezdték írtani rágcsáló mivoltuk miatt, és kezdték elveszteni az életterüket, ezek okán védett fajjá nyilvánították őket. Ürgepopulációk jelentek meg aztán több repülőtér területén is, ahol kockáztatták a forgalom biztonságát, így több helyen is, mint szentkirályszabadjai reptéren befogták őket. Ezek az ürgék kerültek aztán 2003 során a Belső-tóhoz, a szürkemarhák szomszédságába. Kora tavasztól késő nyárig láthatóak a környéken. Jelenleg olyan 1500-2000 ürge él a területen.

Cím

Tihany

Megközelítés

A Belső-tó körül több parkolóhely is található. Vegyük az irányt a tó déli oldala felé, és a szürkemarha gulya szomszédságában megtaláljuk az ürgéket.

Korosztály

3+, 4+, 12+, családos program

}

Időtartam

egész napos program

Hasonló programok

Lavender Tihany

Lavender Tihany

Megismerhetik a levendula tihanyi történetét, a levendula lepárló működését (látvány lepárlás időjárás és levendula szüret függvényében) és betekintést nyerhetnék látványlaborunkba, ahol a tihanyi natúrkozmetikumok készülnek.

Paprikaház

Paprikaház

A Tihanyi Paprikaház az Apátság lábánál található, ahol a fűszerpaprika feldolgozásának hagyománya ismerhető meg.

Tihanyi Levendula ház – Látogatóközpont

Tihanyi Levendula ház – Látogatóközpont

A Tihanyi Levendula ház a Tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, ennek emblematikus kultúráját, a levendulatermesztést mutatja be. Interaktív kiállítást láthatunk a Tihanyi-félsziget kialakulásáról és a levendula termesztéséről. itt gyakorlatilag mindent meg lehet tudni a félszigetről.