„Történt egyszer réges-régen, II. András királyunk idejében, hogy kiürült a kincstár. Hiába nézett ládái legmélyére a király, hiába keresett a kincstárnok a titkos rejtekhelyeken, bizony minden kongott az ürességtől. Kimerítette az országot a kalandos kedvű királyunk nyughatatlansága, ami még keresztes hadjáratra is elvitte őt. Tépelődött hát a király, mi tévő legyen.Egyszer aztán hozzák neki a hírt, hogy él Zala megyében egy gazdag pásztor, akinek annyi a nyája, hogy számolni sem tudja, ládáiban tengernyi aranypénz, birtokán számtalan helyen elásott kincs rejtőzik. Megörült a király, befogatott hatlovas hintójába , s útnak indult Zalába. Meg is találta a pásztort, s e szavakkal fordult hozzá:
– Hű szolgám, derék alattvalóm, segíts meg nagy bajomban! Üresen állnak az ország kincsesládái, elfogyott minden pénzünk. De azt mondják, te ki tudnál segíteni, hiszen halomban állnak a kincseid. Sóhajtott egy keserveset a pásztor, s azt találta mondani:
– Hej, uram királyom, életem halálom, nincs nekem egy árva lyukas garasom sem, csak ez az egyetlen kecskenyájam!
Megharagudott erre a király, s szörnyű haragjában ezt kiáltotta:
– Nincs neked, csak egy kecskenyájad? Ha ez igaz, élj békében, de ha hazudtál, a föld nyeljen el minden jószágoddal és kincseddel együtt!
Hát halljatok csodát! Abban a pillanatban megnyílt a föld, s hatalmas hullámok törtek fel a mélyből. Elárasztották a pásztor minden birtokát, belefulladt ő maga és a kecskenyáj is. Így keletkezett a Balaton, és az elnyelt kecskenyájról még ma is tanúskodnak a partra vetett körömdarabkák.”

A kecskekörmök valójában nem mások, mint az 5 millió évvel ezelőtt, a Pannon-tengerben élt Congeria ungula caprae nevű kagylók lekoptatott ősmaradványai.

Hasonló érdekességek

Lavender Tihany

Lavender Tihany

Megismerhetik a levendula tihanyi történetét, a levendula lepárló működését (látvány lepárlás időjárás és levendula szüret függvényében) és betekintést nyerhetnék látványlaborunkba, ahol a tihanyi natúrkozmetikumok készülnek.

Hol a legmélyebb a magyar tenger?

Hol a legmélyebb a magyar tenger?

A Balaton 77 kilométer hosszú, legnagyobb szélessége 12,7 kilométer Balatonvilágos és Balatonalmádi között, míg a legkeskenyebb Tihanynál, ahol mindössze 1,5 kilométer széles, de hol a legmélyebb?