A Levendula a Tihanyi-félsziget szimbóluma. A Tihanyi levendulás, a Tihanyi-félszigeten elterülő, Magyarország első ipari célú nagy levendulaültetvénye, melynek köszönhetően a levendula napjainkra meghatározó szimbóluma lett, mind Tihanynak mind a félszigetnek. Az első telepítés az 1920-as években történt, Bittera Gyula közreműködésével. Tihanyi levendulás. Az Öreg-Levendulás a Csúcs-hegy és az Apáti-hegy között húzódik. Az itt termett levendula illóolaj-tartalma kimagasló volt, még az eredeti francia ültetvényekről származók minőségét is túlszárnyalta. Sajnálatos módon a Tihanyi levendulás az államosítás után elvadult. Az 1960-as évek végén az ültetvény nagy részét kiszántották, helyére szőlőt telepítettek. A levendula nemzetséghez nagyjából 40 faj tartozik, melyek közül a legelterjedtebb, és a legnagyobb mennyiségben termesztett és felhasznált fajok a Lavandula angustifolia és a Lavandula intermedia. A 90-es évek közepén kezdték meg az őslevendulás megmentését, valamint új területeken is elkezdődött a levendulatermesztés.

A levendula szedéséhez a helyszínen arató táskát kell vásárolni, a virágszedés csak ezt követően kezdődhet! Virágszedésre a készlet erejéig van lehetőség, a szedésre kijelölt területen! A levendulás közelében a személygépkocsik számára parkolási lehetőség áll rendelkezésre.

Kapcsolódó program: Levendula Fesztivál és Levendula hetek (június)

A Levendula Fesztivál és Levendula hetek alatt lehetősünk van a „Szedd Magad” program kerein belül nekünk is levendulát szüretelnünk, melyet aztán haza vihetünk. Ez mellett levendula termékeket szerezhetünk be több árústól is, és változatos zenás-táncos programokra is sor kerül.

Hasonló érdekességek

Lavender Tihany

Lavender Tihany

Megismerhetik a levendula tihanyi történetét, a levendula lepárló működését (látvány lepárlás időjárás és levendula szüret függvényében) és betekintést nyerhetnék látványlaborunkba, ahol a tihanyi natúrkozmetikumok készülnek.

Hol a legmélyebb a magyar tenger?

Hol a legmélyebb a magyar tenger?

A Balaton 77 kilométer hosszú, legnagyobb szélessége 12,7 kilométer Balatonvilágos és Balatonalmádi között, míg a legkeskenyebb Tihanynál, ahol mindössze 1,5 kilométer széles, de hol a legmélyebb?