Tihany hajdani jellegzetes népi építészetét, az itt élők életmódját mutatja be Tihanyi Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Skanzen. Valamennyi épület az eredeti helyén állva szemlélteti egykori gazdáinak életvitelét és mesterségeikhez kapcsolódó használati tárgyaikat. A Parasztgazda Háza nádfedeles „lopott” tornácával, apró ablakival csalogatja befelé a szemlélődött. Aki a fehérre vakolt falai között az ódon berendezési eszközök, és apró tárgyak segítségével fedezheti fel az egykori élet mibenlétét. Puritán lakószobája, szabad kéményes konyhája, kamrája, kocsiszíne, istállója és óljai arra utalnak, hogy az itt élők szerény körülmények között élhettek. A Tihanyi Skanzen Halászcéh háza arról a nevezetes, hogy a Balaton környékén ez az egyetlen fennmaradt halászcéh ház, amely valaha a Disznósi Társaságé volt. A nádfedésű házikó külseje a lenyűgöző tihanyi építkezés stílusának megfelelően, vakolatlan bazalt terméskő falazású, melynek kis ablaka köré fehér keretet meszeltek. A ház belső tere egy szobából és egy füstös konyhából áll. Berendezésük egyszerű, ám igen hangulatos a gerendás mennyezetű konyha a padkás kemencéjével és a falra lógatott mázas kerámiával. A lakótérhez csatlakozó fészerben tárolták a halászati eszközöket.

(forrás: https://csodalatosbalaton.hu/latnivalok/muzeumok/tihanyi-szabadteri-neprajzi-muzeum-skanzen/)

Cím

Tihany, Pisky sétány 12.

Megközelítés

A Pisky sétányt könnyen megközelíthetjük az Apátság vagy a Visszhang utca felöl. Parkoló legközelebb a Visszhang utcánál található.

Korosztály

3+, 4+, 12+, családos program

}

Időtartam

Jelenleg felújítás alatt, várható nyitás: 2021 tavasz

Elérhetőség

Weboldal: www.tihany.hu

Telefonszám: +36 30 749 71 82

E-mail: skanzen@tihany.hu

Hasonló programok

Lavender Tihany

Lavender Tihany

Megismerhetik a levendula tihanyi történetét, a levendula lepárló működését (látvány lepárlás időjárás és levendula szüret függvényében) és betekintést nyerhetnék látványlaborunkba, ahol a tihanyi natúrkozmetikumok készülnek.

Paprikaház

Paprikaház

A Tihanyi Paprikaház az Apátság lábánál található, ahol a fűszerpaprika feldolgozásának hagyománya ismerhető meg.

Tihanyi Levendula ház – Látogatóközpont

Tihanyi Levendula ház – Látogatóközpont

A Tihanyi Levendula ház a Tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, ennek emblematikus kultúráját, a levendulatermesztést mutatja be. Interaktív kiállítást láthatunk a Tihanyi-félsziget kialakulásáról és a levendula termesztéséről. itt gyakorlatilag mindent meg lehet tudni a félszigetről.