A Tihanyban található Bencés Apátságot még I. András királyunk alapította 1055-ben, akit 1060-ban bekövetkezett halálakor itt helyeztek végső nyugalomra. Külön érdekesség, hogy az apátság alapító oklevele a legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt magyar szórványemlékünk.

A középkor során, a török hódoltság 1534-ben a szerzeteseknek el kellett hagyniuk a területet, és csak 1674-ben térhettek vissza. 1683-ban a kolostori épületeket romba döntötte egy tűzvész, ezt követően 1719-ben kezdődött meg a felújítás barokk stílusban, melyet 1754-ben fejeztek be. 1950-ben, a szerzetesrendek állami feloszlatása következtében ismét el kellett hagyniuk a bencéseknek a monostort, és csak a rendszerváltást követően, 1994-ben kapták vissza. A Tihanyi Bencés Apátság 2012. május 31-től a Magyar Bencés Kongregáció önálló perjelségeként működik. 2018-tól a monostor elöljárója Mihályi Norbert Jeromos perjel. A tihanyi bencés közösséghez jelenleg tizenegy szerzetes tartozik, akik ellátják Tihany község és több környéki település lelkipásztori szolgálatát, továbbá vendégfogadással, lelkigyakorlatok és kulturális programok szervezésével foglalkoznak.

Cím

Tihany, I. András tér 1

Megközelítés

Autóval a érkezve a Kossuth Lajos utcán vagy a Batthyány utcán találhatunk parkolót, és könnyűszerrel felsétálhatunk az Apátsághoz vagy ha közben megcsodálnánk a Balatont, akkor a Pisky sétányon haladjunk.

Korosztály

3+, 4+, 12+, családos program

}

Időtartam

egész napos program

Elérhetőség

Weboldal: www.tihanyiapatsag.hu

Telefonszám: +36 87 538 200

E-mail: titkarsag@tihanyiapatsag.hu

Hasonló programok

Lavender Tihany

Lavender Tihany

Megismerhetik a levendula tihanyi történetét, a levendula lepárló működését (látvány lepárlás időjárás és levendula szüret függvényében) és betekintést nyerhetnék látványlaborunkba, ahol a tihanyi natúrkozmetikumok készülnek.

Paprikaház

Paprikaház

A Tihanyi Paprikaház az Apátság lábánál található, ahol a fűszerpaprika feldolgozásának hagyománya ismerhető meg.

Tihanyi Levendula ház – Látogatóközpont

Tihanyi Levendula ház – Látogatóközpont

A Tihanyi Levendula ház a Tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, ennek emblematikus kultúráját, a levendulatermesztést mutatja be. Interaktív kiállítást láthatunk a Tihanyi-félsziget kialakulásáról és a levendula termesztéséről. itt gyakorlatilag mindent meg lehet tudni a félszigetről.