A Barátlakások, avagy a Tihanyi-remetebarlangok vélhetően X-XI. századtól voltak lakottak a XIV. századig az I. András király által a környékre telepített bizánci rítusú szerzetesek vájták ki őket. Pontosan nem tudjuk eredetileg mennyi ilyen üreget hoztak létre, napjainkban már csak sajnos 3 éppen maradt található meg. Bár a barátlakásokat remetebarlangként is emlegetik, fontos tudni, hogy ezeket nem a természet, hanem emberkéz alkotta, így nem nevezhetők igazából barlangoknak. Érdekesség, hogy az épen maradt három remetelak Közép-Európa egyetlen épen maradt remetetelepe. Pusztulásuk főként sziklaomlásoknak, földcsuszamlásoknak tudható be. Valószínűleg ez okozta a barátlakások elhagyását már a XIV. században is, de későbbi földcsuszamlásokból több is akadt. A legutóbbi 1952-ben tépázta meg a remetelakokat. Legutóbbi állagmegóvásuk 1994-ben történt, ekkor újabb külső falakat kaptak, ezzel stabilizálták az üregeket. A tihanyi barátlakásokat több okból is érdemes felkeresni. Egyrészt csodálatos túraút vezet hozzájuk, több helyen kiemelkedő balatoni panorámával. Másrészt egyedüli építészeti értéket képviselnek egész Közép-Európában.

Cím

Tihany

Megközelítés

Két irányból is megközelíthetjük. A parti úton felől kövessük a zöld túra jelzést, igaz erről kicsit meredekebb az út. A könnyebb az az Árpád utca végén kezdődik, szintén a zöld túra jelzést kövessük. Továbbá lehetőségünk van a Kecskeköröm utca felöl is megközelíteni. Autóval lehetőségünk van parkolni a parti úton a kijelölt helyeken, és Tihanyban is.

Korosztály

3+, 4+, 12+, családos program

}

Időtartam

egész napos program

Hasonló programok

Lavender Tihany

Lavender Tihany

Megismerhetik a levendula tihanyi történetét, a levendula lepárló működését (látvány lepárlás időjárás és levendula szüret függvényében) és betekintést nyerhetnék látványlaborunkba, ahol a tihanyi natúrkozmetikumok készülnek.

Paprikaház

Paprikaház

A Tihanyi Paprikaház az Apátság lábánál található, ahol a fűszerpaprika feldolgozásának hagyománya ismerhető meg.

Tihanyi Levendula ház – Látogatóközpont

Tihanyi Levendula ház – Látogatóközpont

A Tihanyi Levendula ház a Tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, ennek emblematikus kultúráját, a levendulatermesztést mutatja be. Interaktív kiállítást láthatunk a Tihanyi-félsziget kialakulásáról és a levendula termesztéséről. itt gyakorlatilag mindent meg lehet tudni a félszigetről.